nedelja, 29. avgust 2010

Колиба

Beograd - Ohrid Zbudil sem se tako lačen, da se mi je zaluštalo 350g gurmanske pleskavice polnjene s kajmakom, ki sem jo brez večjih težav zmazal. Sledil je še ogled Beograda, (ali pa je bil ogled pred pleskavico-redosled dogodkov nima vpliva na objektivnost poročanja). Hitro smo se priključili skupini ljudi, ki smo ji bili podobni, t.j. nemškemu društvu za tretje življenjsko obdobje, in si skupaj z njimi ogledali Kalemegdan. Potem smo se počasi odpravili proti Ohridu. Po tem se je  pravzaprav začelo pravo balkanovanje, kjer je smerokazov na cesti približno toliko kot npr. v Sloveniji vzgojenih indijskih slonov, oziroma še ti , ki so so, so postavljeni tako, da bi ostali neopaženi tudi v primeru,  da bi dejansko bili afriški sloni, ki so mimogrede celo nekoliko večji od indijskih. Na poti smo naredili krajši postanek v Leskovcu. Leskovac je z eno besedo povedano velika velika vas z zapuščeno industrijsko cono in dvometrskimi policisti, ki ti ne želijo zakomplicirati življenja z napotki kako do dobre hrane, in ti bi raje odprli cestno zaporo, da bi lažje našli restoran Koliba, kjer je v danem trenutku potekalo poročno slavje. Okrepčani z gurmanskimi pleskavicami od zajtrka, oz. malice smo si zaželeli eno malo plato mešanega mesa in eno mini solatko, ker kot smo dejali četi prijaznih natakarjev, ki nam je stregla, nismo bili lačni. Razumevajoče so prikimali in prinesli plato mesa in solato za najmanj tri četrt ducata ljudi. Tedaj smo spoznali, da verjetno nimamo dovolj dinarjev za tako obilen ko-več (kot so imeli v navadi poimenovati obrok med kosilom in večerjo člani tolpe Pet prijateljev).  Končni seštevek na na roko napisanem računu na listu, ki je bil po vsej verjetnosti formata B5, je naš strah konvertiral v nasmešek do ušes, ostalo nam je namreč dovolj denarja za nakup dvojne zgoščenke "Zlatni Hitovi 2009" (le kdo ne pozna npr. Poznat ces me po meraku) in avtokarte "Makedonije in Grčke" starejšega datuma. Odlični hrani navkljub je v nas ostal grenak priokus, saj smo bili  prepričani, da smo en sam pičel dan prezgodnji, da bi osebno doživeli zgodovinski trenutek:
Leskovac - Na tradicionalni, že 20. roštiljadi v srbskem Leskovcu je v četrtek padel nov rekord. "Čevapdžiji" Bojan Cvetković in Ljubiša Dorđević sta namreč spekla pleskavico iz kar 49 kilogramov mesa in s tem podrla vse dosedanje rekorde v Leskovcu, poroča srbska tiskovna agencija Beta. VIR: Dnevnik

Brez večjih zapletov smo s prirojenim občutkom za orientacijo in GPS-jem prišli do hotelov Metropol, oz. Bellevue ob Ohridskem jezeru, kjer je potekal 14ECEE.

Ni komentarjev: